Weer thuis! - Reisverslag uit Zuidwolde, Nederland van Winnie Wal - WaarBenJij.nu Weer thuis! - Reisverslag uit Zuidwolde, Nederland van Winnie Wal - WaarBenJij.nu

Weer thuis!

Blijf op de hoogte en volg Winnie

08 Augustus 2007 | Nederland, Zuidwolde

Hier een berichtje vanuit Nederland!
Ik ben nu weer een week thuis. Onze bagage kwam pas 3 dagen na ons aan en ik had geen kabeltje voor mijn fototoestel, dus vandaar wat vertraging.

Het is al een hele tijd geleden dat ik wat geschreven heb.
Ik heb nog ongeveer een week gewerkt bij Interactive. Dat was echt hartstikke gezellig en ik heb er ook nog wat geleerd!
Daarna had ik nog ongeveer een week voordat Roeland, Bas en mijn moeder kwamen. Toen ben ik met een vrouw uit Singapore en twee Australiers nog 5 dagen naar de Gobi gegaan. Niet zo ver aar het zuiden als de vorige keer. Het was echt super. We hadden een tentje mee en hebben steeds in de middle of nowhere gekampeerd. Het was echt prachtig. Helaas liggen de foto's daarvan in Ee... Komen later. Het was ook erg leerzaam: de Australier noemde me 'prinses', maar dan niet als compliment ;-) Nou vond ik dat ik dat helemaal niet was tijdens de trip, dus ik wilde zijn ongelijk bewijzen en daarom kan ik nu helemaal alleen een tent opzetten en afbreken, jaja ;-) Verder ben ik afgeknapt op Australische mannen (behalve natuurlijk op Dave, Alex, Nick en Drazic.. ;-) ), ze zijn toch niet zo galant als ik dacht!

En toen, op 11 juli om 7.00... kwamen mama, Bas en Roeland aan!! Joepie!! Helaas was hun bagage ook niet aangekomen en hadden ze een dramatische vlucht achter de rug.
Na de douche heb ik ze meteen weer meegesleurd naar de openingsceremonie van Nadaam, het grootste feest van het jaar. Het was heel indrukwekkend, een heel spektakel met traditionele kleding enzo, maar ook motoren. De president heeft zelfs een praatje gehouden. Mama en Roeland vonden dit niet zo boeiend en hebben toen maar een dutje gedaan!
We hebben ook worstelen gezien.
De dag erna konden we gelukkig de bagage ophalen en konden ze schone kleren aan, en de wandelschoenen uit - die waren toch wel erg heet met 30 graden! We zijn die dag naar de paardenrennen geweest, een uurtje buiten de stad. Er zijn verschillende races per leeftijdsgroep van het paard. Op het paard zitten kinderen van ongeveer 7-10 jaar oud. Wij zaten bij de finish. Een hele ervaring!

De dag erna begon onze toer. De eerste dag was nog in UB waar we naar een museum en 2 kloosters zijn geweest. De volgende dag gingen we naar Terelj, het nationale park. De eerste dag sliepen we nog in een gerkamp. Hier hebben we onze eerste wandeling gemaakt, en zagen we dat onze gids mank liep... Dat ging nog wat worden met 5 dagen wandelen voor de boeg! Ze liep ook erg langzaam. En haar Engels was ook erg slecht, dus het had ook niet veel zin om haar gezelschap te houden, want een gesprek kon je niet voeren... En zij was nog wel docent Engels aan de universiteit!!
We maakten die dag ook kennis met de 'ossenman': de man die met ons meeging met zijn os en wagen, waar onze bagage op ging. Hij sprak geen Engels en het contact ging eerst wat stroef, maar vooral Bas en Roeland hebben uiteindelijk toch lol met hem gehad.
Zo zijn we 5 dagen rondgetrokken door Terelj. Het was prachtig!! We hebben nog een nomadenfamilie bezocht waar we wodka gedronken hebben.
Mocht je er ooit nog heen gaan en iemand tegenkomen die vanille-sigaren rookt en 'boks' doet, dan heeft hij met Bas en Roeland gepraat..

Daarna hebben we nog 2 dagen in UB gezeten, om dingen te regelen. Bas wilde geld opnemen maar dat gaat blijkbaar lastig met een Mastercard. En als dan de helft van de banken ook nog een stroomstoring heeft... dan beland je dus bij een bank waar iedereen heen moet en sta je dus lang te wachten!

Op zondag vertrokken we om 10 uur naar Khovsgol, een meer in het noorden. We zouden er heen rijden in een Russische minibus, dit werd uiteindelijk een Japanse jeep. Ook leuk. Zo hebben we 3 dagen gehobbeld. De eerste dag was de weg nog verhard maar halverwege de 2e dag hield dat op en gingen we dus verder over landweggetjes, wat nogal op mijn moeders lachspieren werkte!! Eventjes dan, want al snel had ze er genoeg van..
We hebben onderweg nog een prachtig klooster bezocht, en 's nachts gekampeerd of in een ger geslapen.
Op de derde dag kwamen we halverwege bij een restaurantje waar onze chauffeur ging eten. Wij mochten binnen ook onze broodjes opeten. Komt er een man binnen in een del (de traditionele kleding) en een mooie hoed, en die haalt zo een fles wodka uit zijn del. De eerste slok werd op de grond gegooid om het te eren, daarna werd er flink van gedronken en uitgedeeld, vooral met de baas van het restaurantje. Wat een lol hadden ze, prachtig! Toen we weggingen, was de fles al half leeg...
's Avonds kwamen we dus aan bij het meer. Helaas konden we er toen niet veel van zien, maar daarna bleek dat het inderdaad prachtig was!! Zo blauw!
We hebben gekanoot (hoe schrijf je dat?), waarbij mama ook heeft gezwommen (per ongeluk ;-) ), gewandeld, rendieren bezocht en Roeland en ik hebben paardgereden.
Hier hebben we ook Bas' verjaardag gevierd.
We zaten in een gerkamp. De locatie was niet zo mooi, maar de mensen waren super! Ook hier is weer fanatiek 'gebokst'. Er was een oudere man die elke ochtend muisstil onze ger binnen kwam om onze kachel aan te steken, en ook 's avonds de kachel aan stak, tot grote vreugde van Bas en Roeland ;-). En de douche was ook prachtig: er werd water uit het meer gehaald en met paard en wagen naar het douche-hok gebracht. Daar stond een ladder waar ze met z'n 5en opstonden om emmers met water door te geven omhoog, waar het in een tank ging. Daar ging het weer naar beneden, waar een vuurtje gestookt werd om het water warm te maken... Elke dag stonden ze er wel een paar keer op, en een lol dat ze hadden! (dit kwam waarschijnlijk ook deels door de wodka die flink gedronken werd..)
Op zondag vlogen we weer terug. 's Avonds zijn we met mijn gastouders uit eten geweest naar het restaurant van mijn gastvader. Dit was bijna een uur rijden van mijn huis, en aan het eind over onverharde wegen. We gingen met de taxi en op de heenweg ging het nog wel goed. Maar op de terugweg was het donker en hebben we wel een half uur rondgereden voor we eindelijk een plek vonden om een riviertje over te steken...
Maandag zijn we nog naar de zwarte markt geweest en hebben we allemaal Mongoolse kleren gekocht. En dinsdagochtend moesten we helaas weer naar huis...

En nu zit ik dus weer in Nederland. Wel weer even wennen soms hoor. En ik geniet van de warme douche elke morgen, en de schone WC's!
Iedereen bedankt voor de leuke reacties op deze site, en tot mijn volgende reis ;-)

Liefs

• 08 Augustus 2007 - 21:14

Marlieke:

Haha, yellow head! Echt grappig die foto's je kan je echt zo vinden ;). Heb zin in lowlands!!! Tot gauw, kus.

• 08 Augustus 2007 - 21:42

Carin:

Hahaha vet mooi idd!

Goeie afsluiting (voorlopig dan he ;-)) Winnie! En tot snel!!

Lfs Carin

• 09 Augustus 2007 - 11:20

Mariel:

prachtige foto's... kan me steeds iets beter voorstellen dat je dit het mooiste land vindt wat je tot nu toe hebt bezocht ongeveer..

en the fellowship, goede benaming! Wat een lol zullen jullie ook hebben gehad..

• 12 Augustus 2007 - 16:10

Bas:

Win wat een belevenissen. Had er graag bij willen zijn. ;-)