jakrijden! - Reisverslag uit Ulaanbaatar, Mongolië van Winnie Wal - WaarBenJij.nu jakrijden! - Reisverslag uit Ulaanbaatar, Mongolië van Winnie Wal - WaarBenJij.nu

jakrijden!

Blijf op de hoogte en volg Winnie

24 April 2007 | Mongolië, Ulaanbaatar

Hallo allemaal,
Sinds het vorige bericht heb ik 2 uitstapjes gemaakt, een naar Terelj Nationaal Park en een naar Hustai National Park.

Zondag 15 april gingen we met alle vrijwilligers naar Terelj National Park. Dat ligt ongeveer een uur van UB vandaan. Projects Abroad had een jeep geregeld.
De eerste stop was weer bij zo'n berg stenen met blauwe linten, en ik weet nu waar het voor is: je moet er 3 keer omheen lopen in de richting van de klok, 1 voor het verleden, 1 voor het heden en 1 keer voor de toekomst. Dit brengt geluk.
De volgende stop was bij de kamelen en jaks, waar we een rondje op mochten maken!
De jak zag er een beetje raar uit, met gedraaide hoorns..
Daarna gingen we naar de tempel van de meditatie. Daarvoor moesten we eerst over een bruggetje, waar je maar met 4 mensen tegelijk over heen mocht. Dat was nogal een gedoe, want van beide kanten kwamen mensen en de brug zag er niet uit alsof je die regel aan je laars kon lappen...
De tempel had echt een prachtig uitzicht en het was ook zo stil, inderdaad een perfecte locatie om wat te mediteren! We werden er ook allemaal een beetje stil van.
Daarna gingen we weer terug naar UB.

De week daarna moest ik weer aan het werk. Helaas geen uitstapjes meer voor mij, maar van 9 tot 6 'op kantoor' zitten.. Wauw. Ik heb niet echt een vaste taak maar moet verschillende dingen doen voor Oyuna, mijn begeleidster en de marketing manager. En vrijdag moest ik, samen met Oyuna, een presentatie geven voor de salesafdeling. Vond t al best spannend, maar toen kwamen Otgoo en Ayruna (van Projects Abroad) ook nog om foto's te maken.. Zij vinden het heel wat, ik moet er nu zelfs een stukje over schrijven in de nieuwsbrief..

Dinsdag ben ik met de andere vrijwilligers naar een concert geweest van het Mongoolse orkest Morin Khuur. Zij spelen ook vooral op de Morin Khuur, het nationale instrument, een soort vierkante viool met 3 snaren en aan de bovenkant een paardenhoofd. Ze speelden stukken van Mozart, Schubert, Strauss, Handel maar ook van Chinese componisten. Echt ongelooflijk hoe ze met 2 snaren zo verschillende muziek kunnen spelen!

Ik heb ook mijn eerste (en hopelijk laatste..) ongeluk gehad! Donderdagochtend zat ik in de bus, toen die een auto aan de linkerkant klemreed
en schampte. Gelukkig zat de bestuurder van de auto aan de linkerkant (het stuur zit hier soms links, soms rechts) en was er niemand gewond. We zijn allemaal maar uit de bus gestapt en gaan lopen.

Vrijdagavond ging ik met Maria (Amerika), Ian (Amerika) en Charlie (Engeland) naar Hustai National Park. Hier leven nu weer Przewalski-paarden in het wild. Dit zijn de enige "echte" (dus niet later wild geworden gedomesticeerde paarden) wilde paarden ter wereld, die zelfs meer chromosomen hebben dan andere paarden.
(diep van binnen ben ik nog steeds een Penny-meisje ;-) )
Vlak voor we aankwamen zagen we een wolf! En onze chauffeur ging er keihard achteraan, dus scheurden we met onze Russische minibus door het bos achter een wolf aan... (maar niet aangereden natuurlijk hoor!)
Daarna kwamen we bij het park aan en werden we naar onze... ger geleid! Echt superleuk.
We hebben onze spullen neergelegd en zijn toen, dik ingepakt want het was erg koud, naar buiten gegaan, met een fles Mongoolse wodka, en een stuk het veld ingelopen. Daar hebben we wel 3 kwartier naar de sterren liggen kijken, de sterrenhemel was echt zo ongelooflijk mooi!!! Zoveel meer sterren dan in Nederland! Ook wel 4 vallende sterren gezien.

De volgende ochtend hebben we een wandeling van bijna 3 uur gemaakt. En het was koud!!! (zoals je op de foto wel kunt zien..) Maar gelukkig had ik mijn thermo-shirt aan, veel lagen en.. een Canadese muts! Jos, bedankt! (Ja, Bas heeft hem even aan mij uitgeleend..)
Daarna gelunchet en toen gesnookerd, daarna 3 uur paardgereden. Helaas moest ik op het paard dat door de gids werd vastgehouden dus het was geen spannende rit, maar het landschap was wel prachtig. Het is zo uitgestrekt en leeg, en de zon geeft het zulke mooie kleuren! En het is zo stil!

's Avonds hebben we in de ger gezeten en de rest ging er 's nachts weer uit om sterren te bekijken maar het was mij toch te koud...
In de ger hadden we een kachel die het heerlijk warm maakte. Helaas hield die het niet de hele nacht vol dus werden we midden in de nacht wakker met koude tenen en moest er weer wat hout op gegooid worden.

De volgende dag hebben Charlie en ik nog een wandeling gemaakt, omdat we toch die paarden wilden zien! En we hadden geluk, we hebben er een stuk of 8 gezien!
We kregen wel een sneeuwbui over ons heen..

Om 2 uur gingen we weer richting UB, onder het genot van Mongoolse muziek..
Wat een overgang, van het stille, schone, uitgestrekte park naar het vieze, vervuilde, drukke UB...

En daar zit ik nu dus alweer 2 dagen, en het heeft ook zn charmes hoor.. Onder andere Dave's pub, een Engelse pub die ondertussen al onze stamkroeg is.. Erg gezellig!

Gonny, het is inderdaad erg droog hier. Dat komt omdat er in de lente geen regen valt. Mongoliers vinden de lente ook het ergste seizoen, omdat het erg droog en stoffig is. In de zomer is alles groen!
En mijn huis.. Ach, het is niet echt schoon, maar ach daar had ik me wel op ingesteld.. En het water is in de ochtend ijskoud, 's avonds is het meestal wel warm. In huis is het altijd smoorheet dus die koude douche is ook niet zo erg...En als ik een keer een warme douche heb waardeer ik hem ontzettend! ;-)

Liefs,
Winnie

• 24 April 2007 - 04:45

Stien:

Yesssss, eindelijk foto's waar JIJ op staat!! En wat zie je er geweldig uit! Lekker fris om 't kopke :)

En omgeving ook fantastisch: bergen, paarden, gers...wauw! Krijg steeds meer zin om ook die kant op te gaan. Plan vordert dan ook steeds meer, dus komt vast goed. Misschien kun je die jas dan voor me achterlaten, haha! Hier alleen slippertjes....

Liefs

• 24 April 2007 - 06:02

Bas:

Zo is het lekker opstaan. Een mail van je en nieuwe foto's. Heerlijk. Moet zo voor de klas. Nou de kinderen hebben mazzel vandag meester Bas heeft een goed humeur! Luv u

• 24 April 2007 - 09:21

Freija:

het andere pennymeisje vind de paarden ook heel mooi hoor! Gaaf dat ze echt wild zijn. En die muts is een topper, ik had je niet herkend als ik niet wist dat jij op de foto stond...

Liefs

• 24 April 2007 - 13:48

Betsma:

Jouw fotos doen denken aan film:story of the wheeping camel.De omgeving de ger.Het ziet er echt zo uit.Ik hoef al bijna niet meer te komen
    Heb jij goede wandelschoenen?Wanneer wordt de temp. hoger?tuuuut

• 24 April 2007 - 14:42

Greet:

He! Weer helemaal ge-update. Zal het weekend je verhaal even echt goed lezen (nu werk). Jij ook werkse (lange dagen trouwens!), liefs!

• 24 April 2007 - 15:46

Sylvia:

Haha elke keer als jij 'UB' schrijft denk ik heel ergens anders aan! Wat leuk om weer zulke enthousiaste verhalen van je te lezen! Foto's zijn ook heel illustratief, ik zou me anders weinig bij alles voor kunnen stellen!

xxsyl

• 24 April 2007 - 20:57

Gonny:

Bedankt voor je mail.
    Ik vind het super om zo je leven mee te kunnen volgen. Is het daar een landklimaat of is het niet overal koud?

• 24 April 2007 - 21:50

Anne:

Wauw laiverd, wat een spannende mooie plaatjes allemaal. En je geeft echt een goed beeld van hoe het daar is en wat je meemaakt. Super.

• 25 April 2007 - 15:54

Fred:

Vanmiddag het gras er weer eens afgerausd, is het maar weer netjes voor de visite komt, kreeg gelijk het verhaal van de yak te horen, weet je zeker dat Eg daar vorig jaar niet geweest is?
    Koud, hier dus niet vanmiddag 26 graden op de Humaldawei.

Mazzel Fred

• 27 April 2007 - 11:00

Nienke:

Leuke foto's! Vind het nu toch wel heel jammer dat Eggie en ik die kant niet op komen... Veel plezier verder!
    Liefs,
    Nienke

• 27 April 2007 - 19:19

Tante Tine:

Lieve Win,
    Ik ben bij Hetty (Texel) en we genieten van jouw mooie uitstapjes. Wat een land! En wat een kou! Wij hebben het hier warm. Nog veel plezier van ons tweetjes,
    TT & Hetty

• 27 April 2007 - 20:25

Roeland:

I love Terelj Nationaal Park Hustai National Park tututututu ik kan niet wachten tot wij er zelf zijn tutututututuuu

• 27 April 2007 - 21:39

Hennerieke:

Hey!!!
    Ziet er goed uit, hele onbekende wereld en jij bent daar!!! Veel plezier daar en werkse natuurlijk...
    Dikke tut

• 02 Mei 2007 - 05:39

Annie:

hallo winnie,
    ik heb afgelopen vrijdag van je moeder je website doorgekregen en dus nu pas voor het eerst gekeken.
    geweldig, wat een land en wat een ervaring voor jou!(en zo ook een beetje voor ons!!).
    moest je met die vioolmuziek ook aan de story of the wheeping camel denken?
    ik wel! lieve groet, annie

• 02 Mei 2007 - 10:40

Mirre:

He Winnie!
    Leuk om je verhalen te lezen! Ben wel een beetje jaloers, hoor! Geniet ervan!

• 05 Mei 2007 - 15:31

Greta:

Nu tijd om je verhaal even helemaal te lezen, klinkt zoals we inmiddels gewend zijn allemaal goed, ik als toch-ook-nog-wel-een-beetje-penny-meisje had het graag willen zien. Vandaag voorlopig het laatste dagje zon hier, volgende week weer regen, ook druk aan de slag en alles ok. Jij ook werkse, leuk om je foto's te zien!

xxx

• 06 Mei 2007 - 13:17

Roeland:

Hey Winnie, ik heb de reis gister betaald ik kom na je toe deze zomer tutututututu

• 07 Mei 2007 - 09:34

Betsy:

Hoi Winnie,
    Weer erg genoten van je verhaal en de foto's zijn geweldig om te zien.
    Nog veel plezier en kijk uit naar het vervolg.
    Liefs Betsy.

• 07 Mei 2007 - 13:15

Kip:

Hallo lieve Win,

Kun je niet een klein gerretje, of heet het gerritje, meenemen naar Groningen?
    Ik zou die dan volgende jaar meenemen naar Vlieland om op Stortemelk te kamperen!
    Wat zien die er schitterend uit.
    "Jouw" sterrenhemel moet ook een belevenis zijn geweest, Win.
    Ik denk dat, omdat Ulrike en ik voor 2 jr in Namibie in de woestijn hebben overnacht, daar is dat ook indrukwekkend.
    Jouw foto´s vind ik erg jalouzie-opwekkend, weet je dat!
    Prachtig, wat je allemaal meemaakt!
    Nog veel nieuwe, leuke "avonturen" wens ik je toe
    En negeer de ongelukken maar.
    Heel veel liefs Win van

"De Hamburgurkus"

Tschüs met ´n küs!

• 07 Mei 2007 - 18:15

Rik & Sophie:

He Winnie,

Je zult wel denken waarom hoor ik nx van die 2. Om eerlijk te zijn, zijn we erg slecht in dit soort dingen. Neem ons dit niet kwalijk. Het is wel leuk om je verhalen te lezen en de foto's te bekijken. We zullen wat vaker je site bezoeken en een berichtje plaatsen. Groeten van Rik en Sophie. X-je